Sınıf Mücadelesinde Ortaklaşma Çalıştayına Doğru 1.2

Sınıf Mücadelesinde Ortaklaşma Çalıştayına Doğru 1

ARTIK HER YER ŞİRKET Mİ:
EVDEN ÇALIŞANLAR VE EVDE KALAMAYANLARIN
TEMASI VE MÜCADELESİ ÜZERİNE (2)

Çalışma, pandemiyle birlikte her yere, evlere, sokaklara ve iletişim kablolarına daha da yayılıyor. Evden/uzaktan çalışma hem imkân veren sektörlerde zorunlu tutuluyor, hem de işverenlerin keyfiyet imkânlarının geniş olması nedeniyle bazı işletmelerde kalıcı evden çalışma için hazırlık yapılıyor. Bir işveren yeni çalışma düzeniyle artık her yerin şirkete dönüştüğünü müjdeliyordu. Evlerde de ev işleri, bakım işleri, çocukların eğitimi ve alışveriş, mesaiyle iç içe geçti. Meyve sebzeden bebek bezine her ihtiyaç kargo işçileriyle sokakları arşınlar oldu. “En yakın market” hizmet üreten ve tüketen birçok işçinin buluşma yeri haline geldi. Öğretmenler görevlerini yerine getirebilmek için her gün evlerimizi ziyaret eder oldu; sağlık çalışanları kapı komşumuz gibi. Evden çalışan işçiler, evde kalamayan işçilerle türlü temaslar içerisine girerken bu ilişkiler, çeşitli tartışmalara vesile olduğu gibi dayanışmaların gelişmesine de gebe alanlar haline geldi. Dolayısıyla bölünmelerin aşılarak dayanışmaların gelişmesine katkı sunmak için, “grupların” özgün deneyimlerine ve aynı zamanda temaslara ve oradaki olanaklara bakmamız gerektiğini düşünüyoruz.

Sınıf Mücadelesinde Ortaklaşma Çalıştayına* doğru ilerlerken bu konu etrafında yapacağımız iki oturumlu etkinlikte şu gibi sorular üzerine tartışmayı planlıyoruz: Evlerin, sokakların, her yerin şirket olması, yani bu mekânların esasen işçilerle dolu olduğunun fark edilmesi bugün ve gelecek için bize neler söylüyor? Farklı iş kollarından/sektörlerden işçiler evlerde, sokaklarda, marketlerde, sağlık kuruluşlarında, iletişim kanallarında birbirleriyle nasıl karşılaşıyor? Birbirlerini ve yeni çalışma tarzlarını nasıl görüyor, nasıl değerlendiriyor, birbirlerine karşı neler hissediyorlar? Pandemiyle değişen, kırılan ve yeniden düzenlenmekte olan çalışma hayatı, işçiler arasında ne tür temas imkânları ortaya koyuyor? Farklı iş kollarından/sektörlerden işçiler olarak bu krizden hep beraber sağ salim çıkmak için birlikte düşünmenin yollarını nasıl geliştirebiliriz?

19 Haziran’da, DİSK, Politeknik, Dev Sağlık İş, TÜMTİS ve Yeni Emek Çalışmaları Ofisi’nden konuşmacı ve moderatörlerin katılımıyla yaptığımız oturumun kaydına buradan ulaşabilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=coVb6Byo9qQ&t=1s

İkinci oturumu da aşağıdaki programla 8 Temmuz’da gerçekleştireceğiz. İlgilenen herkesi etkinliğimize bekleriz.

Moderatörler:

Burcu Ayan – Yeni Emek Çalışmaları Ofisi
Eylem Akçay – Yeni Emek Çalışmaları Ofisi

Tartışmacılar:

Deniz Öztürk – Güneşli Pazartesiler
Sena Çakır – Umut Sen
Turgay Özdemir – Dev Turizm İş
Vehbi Koç – Eğitim Sen

Zaman: 8 Temmuz Perşembe, 20.00-22.00

Yer: Zoom bağlantısı etkinliğe kayıt yaptıranlarla paylaşılacaktır. Etkinliğe kayıt olmak için yeniemekc…@gmail.com adresine e-posta atabilirsiniz.

*Sınıf Mücadelesinde Ortaklaşma Çalıştayı nedir?

Geçen sonbaharda, işçi sınıfının hem “gündelik” hem de “uzun vadeli” ihtiyaç ve çıkarlarını gündemine alacak, somut ilişki ve projeler üretecek, katılımcı, ve farklı alanlardaki çalışmaları kapsayıcı bir çalıştay tasarlamış ve bu çalıştayın çağrıcılığını, tarihsel iddia ve sorumluluğunu göz önünde bulundurarak, DİSK’in yapmasını önermiştik. Sınıf mücadelesini bir yerinden tutan her kişi, grup veya kurumun davetli olacağı, birlikte çalışma ve üretme prensibine dayalı böyle bir çalıştayın, sınıfın örgütlenme, mücadele etme ve dönüştürme kapasitesine katkı sunacağını düşünüyoruz. Şimdi de bir çalıştaya doğru giden yolda, birlikte “hazırlık” niteliğinde etkinlikler düzenlemek istiyoruz. Bu etkinliklerin çalıştaydan önce, hem ilişkilerimizi, hem de fikirlerimizi-duygularımızı buluşturmasını, canlandırmasını ve yenilemesini umut ediyoruz. Çalıştay önerimiz için bkz: http://yeniemek.org/emeklerimizi-bir-araya-getirmek-sinif-mucadelesinde-ortaklasma-calistayi/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir